saya x ada loyang yang besar jadi saya guna loyang kukus ....hehehe |
500GM TEPUNG ROTI (SAYA GUNA TEPUNG HIGH PROTIEN CAP SAUH)
15GM YIS
100GM GULA HALUS
5GM GARAM
3/4 SUDU KECIL BREAD IMPROVER (SAYA TAMBAH SENDIRI)
BAHAN B
260ML COLD WATER
1 BIJI TELUR
50GM MENTEGA
CARANYA
CAMPURKAN BAHAN A DALAM BEKAS BESAR KEMUDIAN CAMPURKAN COLD WATER DAN TELUR YANG DIPUKUL SEDIKIT. ULIKAN BAHAN2 TU SEMUA MENGGUNAKAN TANGAN, LEPAS TU BOLEHLAH CAMPURKAN MENTEGA SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS. ULIKAN LAGI HINGGA X MELEKAT KEMUDIAN BIARKAN DOH DALAM BEKAS YANG BOLEH DITUTUP DGN KAIN KERING/PLASTIC WRAP HINGGA NAIK/KEMBANG (SAYA BIARKAN LEBIH KURANG 1 JAM). SETELAH NAIK BERGANDA TUMBUK-TUMBUKKAN DOH UTK BUANG ANGIN DALAM DOH. BAHAGIKAN DUA BAHAGIAN KEMUDIAN DIPOTONG KEPADA SETIAP BAHAGIAN 60GM ATAU BOLEH AGAK2 SAMA BENTUKNYA. TERPULANGLAH NAK DIMASUKKAN KE DLM LOYANG BULAT KE ATAU 4 SEGI BIARKAN NAIK DAN BOLEHLAH BAKAR PADA SUHU 190' DALAM 20-25 MINIT.
sedapnya roti...
ReplyDeletetq Anna....baru belajar wat roti, sedap makan masa panas2
ReplyDelete