Friday, 14 October 2011

ROTI MANIS

Dah lama nak try buat sendiri roti manis ni atau roti naik. Kali ni baru dapat buat, doh ni juga boleh dipelbagaikan contohnya utk buat sausage roll, boleh juga diisikan inti kedalamnya atau p0n di atasnya mcm Mexican Bread. Resepinya saya dapat dari buku kawan saya MAKE YOUR OWN BREAD.


saya x ada loyang yang besar jadi saya guna loyang kukus ....hehehe




BAHAN A
500GM TEPUNG ROTI (SAYA GUNA TEPUNG HIGH PROTIEN CAP SAUH)
15GM YIS
100GM GULA HALUS
5GM GARAM
3/4 SUDU KECIL BREAD IMPROVER (SAYA TAMBAH SENDIRI)

BAHAN B
260ML COLD WATER
1 BIJI TELUR
50GM MENTEGA

CARANYA
CAMPURKAN BAHAN A DALAM BEKAS BESAR KEMUDIAN CAMPURKAN COLD WATER DAN TELUR YANG DIPUKUL SEDIKIT. ULIKAN BAHAN2 TU SEMUA MENGGUNAKAN TANGAN, LEPAS TU BOLEHLAH CAMPURKAN MENTEGA SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA HABIS. ULIKAN LAGI HINGGA X MELEKAT KEMUDIAN BIARKAN DOH DALAM BEKAS YANG BOLEH DITUTUP DGN KAIN KERING/PLASTIC WRAP HINGGA NAIK/KEMBANG (SAYA BIARKAN LEBIH KURANG 1 JAM). SETELAH NAIK BERGANDA TUMBUK-TUMBUKKAN DOH UTK BUANG ANGIN DALAM DOH. BAHAGIKAN DUA BAHAGIAN KEMUDIAN DIPOTONG KEPADA SETIAP BAHAGIAN 60GM ATAU BOLEH AGAK2 SAMA BENTUKNYA. TERPULANGLAH NAK DIMASUKKAN KE DLM LOYANG BULAT KE ATAU 4 SEGI BIARKAN NAIK DAN BOLEHLAH BAKAR PADA SUHU 190' DALAM 20-25 MINIT.

2 comments: