Thursday, 20 October 2011

KEK COKLAT

HIAS SENDIRI DENGAN PARUTAN COKLAT DAN WALNUT

NAMPAK COMOTKAN TAPI X PELAH JANJI RASANYA SEDAP..... KATA ANAK BUJANG SAYA PUTERA ALIFF HAIQAL, SAYA MAKAN MEMANG SEDAP RASANYA LEBIH2 LAGI TANG TOPPINGNYA HEHEHE.....
SAYA BUKAN PANDAI SANGAT BUAT KEK NI CUMA SAYA MINAT DALAM BAB2 MASAK MEMASAK NIE. SAYA SELALU TENGOK KEK KAT BLOG2 YG SAYA FOLLOW TU NAMPAK SEDAP SANGAT KEBETULAN ANAK BUJANG SAYA SUKA SANGAT KEK COKLAT YANG BERTOPING COKLAT. WALAUPON X NAMPAK CANTIK DAN ELOK TAPI RASANYA KATA SI BUJANG SAYA SEDAP SANGAT BONDA ABANG SUKA......TERHARU RASA BILA ANAK KATA GITU TAPI TULAH SI BUJANG SAYA NI MEMANG PEMINAT NO 1 MASAKAN SAYA APA SAJA SAYA MASAK MEMANG DIA SUKA YALAH DAH BIASA DGN AIR TANGAN BONDA DARI KECIL.......HEHEHE.

 RESEPI KEK NI SAYA DAPAT DARI KAKAK ANGKAT SAYA KAK LANG PINA:-
1 CAWAN TEPUNG GANDUM*
1 CAWAN SERBUK KOKO*
1 CAWAN GULA HALUS
1 CAWAN MINYAK MASAK / MINYAK JAGUNG
1CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN SUSU PEKAT
1 SUDU KECIL SODA BIKARBONATE*
1 SUDU KECIL BAKING POWDER*
SEDIKIT ESEN VANILLA
3 BIJI TELUR
AYAKKAN BAHAN BERTANDA *

CARA2NYA
PUKUL GULA DAN TELUR >KEMBANG KEMUDIAN MASUKKAN SUSU CAIR, SUSU PEKAT DAN BAHAN2 YG TELAH DI AYAK, AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK KACAU HINGGA SEBATI KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN TADI KE DALAM LOYANG YG TELAH DI SAPUKAN MINYAK DAN BOLEH LAH DI KUKUS. 

TOPINGNYA:-
250ML UHT WHIPPING CREAM
500GM COKLAT MASAKAN
SEDIKIT KACANG WALNUT

No comments:

Post a Comment