Sunday 21 August 2011

IKAN PARI BAKAR CECAH AIR ASAM

ASSALAMUALAIKUM

BIASALAH KALAU HARI AHAD PILIHAN JUADAH BERBUKA PUASA ADALAH PILIHAN SUAMI KU, KALI NI DIA SURUH MASAK IKAN PARI BAKAR CECAH AIR ASAM. KAMI SAMA2 SEARCH KAT GOOGLE CARI BAHAN2 TUK WAT IKAN BAKAR DAN RESEPI AIR ASAM. INILAH HASILNYA:-


IKAN PARI BAKAR

 BAHAN SAMBAL UNTUK DISALUT PADA IKAN:- CILI KERING 15 TANGKAI, BAWANG BESAR 3 BIJI, 2 BIJI BAWANG PUTIH, SEDIKIT BELACAN DAN SEBIJI TOMATO, SEMUA BAHAN DIKISAR HALUS. TUMISKAN BAHAN KISAR HINGGA GARING KEMUDIAN BOLEHLAH DISALUT PADA IKAN DAN BOLEHLAH DIBAKAR APA CARA SEKALI PON ( SAYA CUMA BAKAR DI ATAS KUALI LEPER BERALASKAN DAUN PISANG.
 




INILAH HASILNYA SEDAP SANGAT, SETELAH MASAK IKAN HENDAKLAH DITABURKAN DAUN KETUMBAR DAN PERAHKAN ASAM LIMAU KASTURI DI ATAS IKAN.




AIR ASAM
BAHAN2NYA:-
BAWANG BESAR 2 BIJI DIPOTONG DADU
TOMATO SEBIJI DIPOTONG DADU
CILI API DIHIRIS
CILI MERAH DIHIRIS
ASAM JAWA ADABI 1 SUDU BESAR
AIR MASAK 1 CAWAN
SEDIKIT BELACAN BAKAR
SEDIKIT GARAM DAN GULA
GAUL DAN SEBATI KAN SEMUANYA

1 comment: