Friday 12 August 2011

AYAM KUKUS LADA HITAM - HIDANGAN UNTUK ORANG DALAM PANTANG

INILAH AYAM KUKUS LADA HITAM, RESEPI INI DIAJAR OLEH ARWAH NENEK DAN ATUK SUAMIKU. SEKARANG RESEPI INI KUBERIKAN KEPADA ITA BIRAS KU YANG BARU MELAHIRKAN BABY KEDUANYA NUR DAMIA QALEESYA.


BOLEHLAH DIKUKUS SEHINGGA AIR AYAM KELUAR DAN AYAMNYA MASAK.

 BAHAN-BAHANNYA:- AYAM APA-APA BAHAGIAN P0N B0LEH, BAWANG MERAH 3 BIJI, BAWANG PUTIH 2 BIJI, SEDIKIT HALIA DAN LADA HITAM BIJI. AYAM HARUSLAH DIKETUK DALAM LESONG BATU HINGGA HANCUR SEDIKIT TULANGNYA. BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA DAN LADA HITAM DITUMBUK KASAR TAK PERLU HANCUR KEMUDIAN BOLEHLAH DISALUTKAN PADA AYAM TADI TABURKAN SEDIKIT GARAM DAN CAMPURKAN 3 SUDU BESAR AIR BOLEH DIKUKUS.




No comments:

Post a Comment