baru lagi dalam krim mengkrim kek ni ingat nanti nak gi belajar mcm mana nak wat cantik2 huhhu....... |
kek ni saya bake sendiri butter cake + coklat
BAHAN2 KEK:-
250GM BUTTER
*250GM TEPUNG GANDUM (SAYA GUNA TEPUNG NAIK SENDIRI)
*SECUBIT GARAM
*3/4 ST BAKING POWDER
* DIAYAK BERSAMA
250GM GULA HALUS
5 BIJI TELUR
1 ST ESEN VANILLA
30GM SERBUK COKLAT
CARA MEMBUAT:-
PUKUL BUTTER, ESEN VANILLA DAN GULA - KEMBANG DAN BERKRIM
MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL - RATA
KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG DAN GAUL - SEBATI
BAHAGI 2 ADUNAN SATU ADUNAN DITAMBAH 30GM SERBUK COKLAT KEMUDIAN PUTAR SEBATI
MASUKKAN ADUNAN KE DLM TIN YG TELAH DILENSERKAN SEDIKIT BUTTER
BAKAR 190c HINGGA 40-45 MINIT
ADUNAN KRIM:-
150GM KRIMWELL
50 BUTTER
200GM GULA ISING (DIAYAK TERLEBIH DULU)
1 SK PERISA
- PUTAR KRIMWELL SAMPAI RINGGAN MASUKKAN BUTTER DAN PUTAR LAGI MASUKKAN GULA ISING AN PUTAR DGN KELAJUAN PERLAHAN DAHULU CAMPURKAN PERISA KEMUDIAN KACAU SEMUA SAMPAI GEBU.
No comments:
Post a Comment