RESEPI |
SANTAN 1 KG
BAHAN KISAR A
*BAWANG MERAH 15 ULAS
*BAWANG PUTIH SEBUKU
*SERAI 4 IKAT
*HALIA 2 INCI
*LENGKUAS 2 INCI
BLEND BHN *
1 CAWAN CILI YG TELAH DIKISAR (KLU NAK PEDAS BLH TAMBAH LAGI)
BAHAN B
JINTAN MANIS 2 SUDU*
JINTAN PUTIH 2 SUDU*
BIJI KETUMBAR 1 CAWAN*
BHN * DI GORENG TANPA MINYAK DAN KEMUDIAN DITUMBUK/BLEND
SEBUNGKUS KERISIK KELAPA
GARAM DAN GULA
CARA2NYA
MASUKKAN ISI AYAM, SANTAN DAN BAHAN2 KISAR A KEDALAM KUALI BERSAMA CILI KISAR KACAU SEKALI SEKALA KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN B DAN KERISIK KELAPA APABILA SUDAH AGAK KERING KECILKAN API DAN MESTILAH DIKACAU SELALU AGAR TIDAK HANGUS RASAKAN DGN GARAM DAN GULA
Assalmmualaikum Raja Zarina
ReplyDeleteDtg kunjungan balas.anak2 mmg suka serunding tp belum pernah buat sendri...nak kacau tu yg tak larat..
waalaikumsalam Mamasya, sorry x perasan ada kunjungan. Kerana anak2 suka makan lah Nana buatkan juga memang sakit tangan mengacaunya tapi bila tengok anak2 berselera makan serunding yang dibuat sendiri seronok sangat berbaloi dgn keletihan.......:))
ReplyDelete