Tuesday, 20 September 2011

SERUNDING DAGING AYAM







RESEPI
8 KETUL DAGING AYAM BAHAGIAN DADA - DIREBUS DAN DICARIK2 HALUS ISINYA
SANTAN 1 KG
BAHAN KISAR A
*BAWANG MERAH 15 ULAS
*BAWANG PUTIH SEBUKU
*SERAI 4 IKAT
*HALIA 2 INCI
*LENGKUAS 2 INCI
BLEND BHN *
1 CAWAN CILI YG TELAH DIKISAR (KLU NAK PEDAS BLH TAMBAH LAGI)
BAHAN B
JINTAN MANIS 2 SUDU*
JINTAN PUTIH 2 SUDU*
BIJI KETUMBAR 1 CAWAN*
BHN * DI GORENG TANPA MINYAK DAN KEMUDIAN DITUMBUK/BLEND
SEBUNGKUS KERISIK KELAPA
GARAM DAN GULA

CARA2NYA
MASUKKAN ISI AYAM, SANTAN DAN BAHAN2 KISAR A KEDALAM KUALI BERSAMA CILI KISAR KACAU SEKALI SEKALA  KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN B DAN KERISIK KELAPA APABILA SUDAH AGAK KERING KECILKAN API DAN MESTILAH DIKACAU SELALU AGAR TIDAK HANGUS RASAKAN DGN GARAM DAN GULA

2 comments:

  1. Assalmmualaikum Raja Zarina

    Dtg kunjungan balas.anak2 mmg suka serunding tp belum pernah buat sendri...nak kacau tu yg tak larat..

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam Mamasya, sorry x perasan ada kunjungan. Kerana anak2 suka makan lah Nana buatkan juga memang sakit tangan mengacaunya tapi bila tengok anak2 berselera makan serunding yang dibuat sendiri seronok sangat berbaloi dgn keletihan.......:))

    ReplyDelete