Wednesday 19 October 2011

ROTI SARDIN

DOHNYA SAYA GUNAKAN SAMA SEPERTI DOH ROTI MANIS/ROTI NAIK.
SAMBAL SARDIN:-
1 TIN SEDERHANA SARDIN (TAPISKAN IKANNYA DAN KUAHNYA)
1 BIJI BAWANG BESAR - DIPOTONG DADU
1 BIJI BAWANG PUTIH - DIKETUK
CILI KISAR - 3 SUDU BESAR

CARANYA
GORENGKAN DULU IKAN SARDINNYA, SETELAH ITU ANGKAT IKAN SARDIN DAN TUMISKAN BAWANG2 DAN CILI KISAR BERSAMA HINGGA NAIK BAU KEMUDIAN MASUKKAN IKAN SARDIN HANCURKAN2 IKAN SARDINNYA PERASAKAN DENGAN GARAM DAN SEDIKIT GULA AKHIR SEKALI MASUKKAN KUAH SARDIN YANG DIASING TADI. BIARKAN SEJUK.

ROTI SARDIN
BAHAGIKAN DOH SEBANYAK 60GM DAN LEPERKAN DOH SUPAYA SENANG MASUKKAN INTI SARDIN. BAKAR PADA SUHU 190c-200c LEBIH KURANG 10-15min.

No comments:

Post a Comment