Sunday 21 August 2011

IKAN PARI BAKAR CECAH AIR ASAM

ASSALAMUALAIKUM

BIASALAH KALAU HARI AHAD PILIHAN JUADAH BERBUKA PUASA ADALAH PILIHAN SUAMI KU, KALI NI DIA SURUH MASAK IKAN PARI BAKAR CECAH AIR ASAM. KAMI SAMA2 SEARCH KAT GOOGLE CARI BAHAN2 TUK WAT IKAN BAKAR DAN RESEPI AIR ASAM. INILAH HASILNYA:-


IKAN PARI BAKAR

 BAHAN SAMBAL UNTUK DISALUT PADA IKAN:- CILI KERING 15 TANGKAI, BAWANG BESAR 3 BIJI, 2 BIJI BAWANG PUTIH, SEDIKIT BELACAN DAN SEBIJI TOMATO, SEMUA BAHAN DIKISAR HALUS. TUMISKAN BAHAN KISAR HINGGA GARING KEMUDIAN BOLEHLAH DISALUT PADA IKAN DAN BOLEHLAH DIBAKAR APA CARA SEKALI PON ( SAYA CUMA BAKAR DI ATAS KUALI LEPER BERALASKAN DAUN PISANG.
 




INILAH HASILNYA SEDAP SANGAT, SETELAH MASAK IKAN HENDAKLAH DITABURKAN DAUN KETUMBAR DAN PERAHKAN ASAM LIMAU KASTURI DI ATAS IKAN.




AIR ASAM
BAHAN2NYA:-
BAWANG BESAR 2 BIJI DIPOTONG DADU
TOMATO SEBIJI DIPOTONG DADU
CILI API DIHIRIS
CILI MERAH DIHIRIS
ASAM JAWA ADABI 1 SUDU BESAR
AIR MASAK 1 CAWAN
SEDIKIT BELACAN BAKAR
SEDIKIT GARAM DAN GULA
GAUL DAN SEBATI KAN SEMUANYA

Saturday 20 August 2011

BISKUT SEMPRIT

RESEPI INI DARI CERITA SI CEPIT

BAHAN2NYA:-
1 CWN BUTTER
1 CWN GULA CASTOR
2 BIJI KUNING TELUR
2 ST ESEN VANILLA
1 ST BAKING POWDER ( SAYA TAMBAH )
3 CWN TEPUNG GANDUM
4 SB TEPUNG KASTARD
BUAH CERI UNTUK HIASAN

CARA2NYA:-
1- PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG
2- MASUKKAN KUNING TELUR DAN ESEN VANILLA PUKUL LAGI HINGGA SEBATI
3- MASUKKAN TEPUNG KASTARD DAN TEPUNG GANDUM
4- ULI ADUNAN KEMUDIAN MASUKKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN BUNGA SEMPRIT
5- BAKAR LEBIH KURANG 15-20 MINIT

Wednesday 17 August 2011

BISKUT SARANG SEMUT

 BAHAN2NYA
250GM BUTTER
100GM GULA HALUS
350GM TEPUNG KASTARD BIRDS
100GM TEPUNG GANDUM
2 BIJI KUNING TELUR
1 SK ESEN VANILLA
1 SK BAKING POWDER
GULA MANIK UNTUK HIASAN


:



CARA2NYA
 1- PUKUL BUTTER DAN GULA HALUS HINGGA KEMBANG
2- MASUKKAN KUNING TELUR DAN ESEN VANILLA
3- MASUKKAN TEPUNG KASTARD BIRDS,  TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWER.
4- GAUL ADUNAN HINGGA SEBATI KEMUDIAN MASUKKAN DALAM BEKAS BERTUTUP DAN SIMPAN SEBENTAR DI DALAM PETI SEJUK.
5- PARUTKAN ADUNAN DAN MASUKKAN PARUTAN ADUNAN KE DALAM
CUP CAKE TABURKAN GULA MANIK
6- BAKAR LEBIH KURANG 15-20 MINIT

INILAH HASIL TANGAN ANAK-ANAK KU PRINCESS ARIANNA NAJIHAH DAN PRINCE ALIFF HAIQAL, SAYA CUMA BANCUH ADUNAN DAN BAKAR SAHAJA SELEBIHNYA ANAK2 YANG BUAT, MEREKA YANG LEBIH TERUJANYA KALI INI.

IKAN PATIN MASAK ASAM TEMPOYAK

Semalam saya masak untuk berbuka puasa untuk anak2 dan hubby claypot chicken rice tapi x sempat nak ambil gambar sebab nak cepat dan banyak yang nak dimasak semalam. Mak saya x suka makan claypot tu jadi saya masakkan untuk mak ikan patin masak asam tempoyak.
Senang saje stail saya masaknya

Bahan2nya
3 biji bawang merah*
1 biji bawang putih*
beberapa biji cili padi*
seekor ikan patin dipotong beberapa bahagian
tempoyak satu senduk
2 keping asam keping
sedikit garam dan gula

Cara2nya
tumbuk bahan bertanda *, masukkan bahan yang ditumbuk dan tempoyak ke dalam periuk  bersama 3 cawan atau lebih air biar hingga menggelegak kemudian masukkan ikan patin dan asam keping masukkan juga garam dan sedikit gula.

Monday 15 August 2011

NAK CITE APA YA................

Semalam buat pertama kalinya kami dapat berbuka puasa di rumah sendiri kerana sebelum ni kami berbuka puasa di kedai jahit ibu ku dan sabtu dan ahad minggu pertama puasa ibu mertua ku ajak berbuka di kampung - Kg Sg Jai Beranang bersama adik beradik suami ku.
Memang susah nak ajak ibu ku berbuka di luar selain rumah arwah kakak ku. Memandangkan ibu ku berbuka seorang aku masakkan lauk untuknya -
                                                       PERIA UDANG MASAK TAUCU
Senang sangat resepinya udang lebih kurang 20 ekor, peria 2 biji  dihiris lebih kurang 1/2 inci direndam sebentar bersama air garam. 2 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, 1 inci halia dan sebiji bawang besar, cili hijau/merah semuanya dihiris jika suka pedas boleh guna cili api dan satu sudu besar taucu.
cara2nya:-
tumis bahan hirisan, masukkan udang digoreng sebentar kemudian masukkan peria dan taucu biarkan hingga mendidih tambahkan sedikit air masukkan perisa garam dan sedikit gula dah siap.


Setelah siap masak untuk ibu ku, tiba pula giliran masakkan untuk family ku ringkas saja menunya atas permintaan suamiku yang mahu ikan selar masak kicap oleh kerana anak2 ku tidak gemar ikan selar jadi untuk anak2 ku masakkan ayam masak kicap dan sayurnya tauge tumis bersama sos tiram ditabur bawang goreng buatan sendiri diatasnya setelah masak. Setelah siap maskan untuk berbuka, my Princess Arianna Najihah minta bondanya buat biskut raya aduhhh anak bonda dah penat dia merayu juga katanya bonda bancuhkan biar dia isikan dalam cake cup. Ku intai blog biskut apa yang senang dibuat lalu yang terintai adalah biskut conflakes dari blog nonierahman - Food and Passion, thanks ya nonie. dapatlah sebalang lebih, yang lebihnya dah hilang dalam mulut anak2........:))


BISKUT CONFLAKES (RESEPI DARI NONIERAHMAN)
BAHAN A

250GM BUTTER
230GM GULA ICING
1 SK ESEN VANILLA
2 BIJI KUNING TELUR

BAHAN B

300GM TEPUNG GANDUM*
100GM TEPUNG JAGUNG*
1/2 SK SODA BICARBONATE*
2 CAWAN CONFLAKES - DIRAMAS KASAR
*SEMUA DIAYAK BERSAMA

CARANYA

PUKUL BUTTER DAN GULA ICING - KEMBANG
MASUKKAN TELUR, ESEN VANILLA  - HINGGA SEBATI
KEMUDIAN MASUKKAN BAHAN YG DIAYAK BERSAMA DAN CONFLAKES
BENTUKAN MENGIKUT CITARASA ANDA
BAKAR 150' - 15-20 MINIT.

Saturday 13 August 2011

DAGING BERLADA HITAM MAGGI

HIDANGAN INI JUGA BOLEH DIMAKAN OLEH ORANG YANG DALAM PANTANG YANG X PANTANG PON BOLEH MAKAN JUGA TERINGAT KAT ARWAH KAKAK INI MASAKAN KESUKAANNYA.


BAHAN UTAMANYA PERENCAH MAGGI BLACK PEPPER MIX
DAGING BATANG PINANG, BAWANG BESAR DIHIRIS BULAT DAUN BAWANG DIPOTONG LEBIH KURANG 3 CM

GORENG SEBENTAR DAGING, OLEH KERANA INI DAGING BATANG  X PERLU LAMA UNTUK MENGGORENGNYA
BANCUH SERBUK PERENCAH BERSAMA 3 SUDU BESAR AIR



MASUKKAN PERENCAH BLACK PEPPER MIX DAN  BAWANG BESAR

AKHIR SEKALI MASUKKAN  DAUN BAWANG LEBIH KURANG SEMINIT...........DAH SIAP  SEDAP DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS2

Friday 12 August 2011

IKAN TENGGIRI MASAK LEMAK LADA HITAM

SATU LAGI MASAKAN ORANG DALAM PANTANG SENANG DAN MUDAH UNTUK DIMASAK.

BAHAN-BAHANNYA ADALAH IKAN TENGGIRI 2 POTONG,3 BIJI BAWANG MERAH,SEBIJI BAWANG PUTIH, SEBATANG SERAI, BEBERAPA BIJI LADA HITAM DAN SATU CAWAN SANTAN PEKAT.

TUMBUK KASAR BAHAN-BAHAN TERSEBUT.

SATUKAN BAHAN-BAHAN SEMUA KEDALAM PERIUK TAMBAHKAN SEDIKIT SERBUK KUNYIT DAN SEDIKIT GARAM. MASAKAN KESEMUANYA HINGGA PEKAT DENGAN API YANG PERLAHAN.

AYAM KUKUS LADA HITAM - HIDANGAN UNTUK ORANG DALAM PANTANG

INILAH AYAM KUKUS LADA HITAM, RESEPI INI DIAJAR OLEH ARWAH NENEK DAN ATUK SUAMIKU. SEKARANG RESEPI INI KUBERIKAN KEPADA ITA BIRAS KU YANG BARU MELAHIRKAN BABY KEDUANYA NUR DAMIA QALEESYA.


BOLEHLAH DIKUKUS SEHINGGA AIR AYAM KELUAR DAN AYAMNYA MASAK.

 BAHAN-BAHANNYA:- AYAM APA-APA BAHAGIAN P0N B0LEH, BAWANG MERAH 3 BIJI, BAWANG PUTIH 2 BIJI, SEDIKIT HALIA DAN LADA HITAM BIJI. AYAM HARUSLAH DIKETUK DALAM LESONG BATU HINGGA HANCUR SEDIKIT TULANGNYA. BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA DAN LADA HITAM DITUMBUK KASAR TAK PERLU HANCUR KEMUDIAN BOLEHLAH DISALUTKAN PADA AYAM TADI TABURKAN SEDIKIT GARAM DAN CAMPURKAN 3 SUDU BESAR AIR BOLEH DIKUKUS.




DAGING ALA ALA DENDENG DAGING

DAGING BATANG PINANG LEBIHAN BAKSO SAYA POTONG NIPIS2 KEMUDIAN DIGORENG SETELAH ITU SAYA TUMBUK DALAM BATU LESONG. CILI MERAH LEBIH KURANG 10 BIJI DIBLEND TANPA AIR, TUMISKAN CILI BESAR YANG TELAH DIBLEND KEMUDIAN MASUKAN SEBIJI BAWANG BESAR HIRIS SETELAH CILI AGAK GARING MASUKAN DAGING YANG TELAH DITUMBUK TADI PERASAKAN GARAM DAN SEDIKIT GULA PENGGANTI PAK AJI........HEHEHE (AJINOMOTO}

MEE HOON BAKSO

mee hoon bakso buatan saya, resepi ini dari Ijayuji -Arah, terima kasih kerana resepi anda.


Thursday 4 August 2011

TERIMA KASIH

Assalamualaikum
Saya masih x berkesempatan untuk berkongsi apa2 masakan kerana kesibukan yang melanda...................Disini saya ingin mengucapkan terima kasih pada saudara-mara saya, jiran-jiran arwah kakak saya yang sudi membantu kami untuk majlis tahlil di rumah arwah kakak, juga pada Ieja amai. Tapi sayang saya x sempat nak men'snap' gambar2 pada hari tu. Menu yang kami masak pada hari tersebut adalah Masak lemak udang dgn kacang panjang, ikan sembilang goreng berlada, ayam goreng berempah, salad sayuran + tahu+telur, dan kuih cara berlauk special resepi mak engku (my mom) setiap kali kenduri kuih cara berlauk ni mesti x tinggal jiran yg sering menolong mak engku membuatnya adalah jiran belakang rumah arwah kakak iaitu kak Ana dan anak daranya yg sgt rajin menolong kami sekeluarga. Ops terlupa pula puding dari jiran arwah kakak  - kak Aina yg sentiasa ada saje buah tgn darinya jika ada kenduri di rumah arwah kakak. X lupa juga pada kak Zarah dan anaknya Along.  Alhamdulillah semuanya selesai. Terima kasih banyak kepada oang-orang surau di TAMAN SEMENYIH INDAH.